Let op! wij zijn tijdelijk op vrijdag gesloten. Klik hier voor een spoedgeval. 

Konijnen

Informatie over uw konijn

  • Gebit
  • Konijnen in de winter
  • Konijnen en vuurwerk
  • Konijnen in de zomer
  • Vaccinatie

Gebit

Konijnen hebben een totaal ander gebit vergeleken met honden of katten. De tanden en kiezen van konijnen groeien vanaf de geboorte gewoon door! Konijnen hebben dus geen melkgebit.

Gelukkig is bij een normaal gebit de groei en slijtage van de tanden en kiezen in balans. Bij een goede stand van tanden en kiezen vindt er tijdens het eten en knagen continu afslijting plaats. Helaas komt het ook voor dat de stand van het gebit niet goed is, met als gevolg doorgroeiende (snij)tanden. De ondersnijtanden groeien dan vaak naar buiten, terwijl de bovensnijtanden helemaal naar binnen krullen. Ook kunnen haakjes op de kiezen ontstaan. Konijnen die last hebben van hun gebit gaan minder eten en kauwen het voedsel minder goed, waardoor slikken wordt bemoeilijkt. De dieren kwijlen (natte kinnetjes) en geven bij aanraking pijn aan. Ook wordt de vachtverzorging minder.

Bij een natuurlijk dieet van voldoende goed hooi, groenvoer (gras) en wat brokjes zal het gebit voldoende kunnen slijten. Als het konijn beperkt hooi krijgt, maar veel brokjes zal het dier weinig tijd besteden aan eten. Met als gevolg dat de tanden en kiezen onvoldoende zullen afslijten. Een goed dieet met voldoende ruwvoer is dus belangrijk. Een verkeerde stand van het gebit kan ook aangeboren zijn of ontstaan door een tandbreuk of een ontsteking. Gebitsproblemen kunnen dus ook bij oudere konijnen optreden! Als u vermoedt dat uw konijn gebitsproblemen heeft kom even langs.

Lees meer over het konijn, voeding, verzorging en nog veel meer. 

Konijnen in de winter

Dit jaargetijde brengt weer andere risico’s met zich mee dan in de lente/zomer.

Als het mooi weer is zijn wij zelf ook vaker in de tuin te vinden, waardoor controle en contact met uw konijn(en) vanzelfsprekend is.

Echter wanneer het kouder en natter wordt blijven we lekker bij de kachel binnen en beperken we onze bezoekjes alleen tot het geven van eten of het schoonmaken van het hok. Vooral konijnen die alleen zijn vereenzamen in de winter.

Het is belangrijk dat de eigenaar ook in deze periode veel aandacht besteed aan het welzijn van het konijn.

Huisvesting

Hieronder enkele tips om het contact, zeker in deze tijd van het jaar, met uw konijn(en) te handhaven en waar u op moet letten wat betreft huisvesting.

Ten eerste kunnen konijnen goed tegen de kou, ook als het vriest of sneeuwt, tot wel ca. -10 graden. Hier tegenover staat wel dat ze goed beschermd moeten worden tegen deze kou en vooral tocht. Dit is waar konijnen slecht tegen kunnen. Zorg altijd dat het verblijf van het hok uit de wind staat en voor konijnen die los in de tuin lopen een schuilplaats waar ze droog en veilig kunnen nestelen.

Tips

Een buitenhok moet gesitueerd zijn op een beschutte, windstille plaats. Desnoods kan er voor de nacht een juten zak voor de opening worden opgehangen, of er kan plexiglas voor gedaan worden. Zorg er wel voor dat er een kier voor frisse lucht is. Een geschikt buitenhok moet altijd van de grond af staan en goed geïsoleerd zijn. Het dak van het hok moet een flink stuk oversteken, om inregenen te voorkomen. Een nachthok is een must.

Om het konijn warm te houden, is het ook aan te raden extra stro (liever geen zaagsel) te geven. Hier kan het konijn in wegkruipen als het te koud wordt. Zorg ervoor dat het hok ten aller tijde droog is.

Water en voedsel

Als het vriest zal het drinkwater voortdurend bevriezen. Gooi geen zout of suiker door het drinkwater, dit is slecht voor de blindedarmflora! Het beste is lauw water.

Geeft dit op vaste tijden, op een gegeven moment heeft het konijn door wanneer hij kan drinken. Zodoende krijgt het konijn voldoende vocht binnen voordat het water weer bevroren is. Je kan het flesje isoleren met bijvoorbeeld een sok, maar pas op; de fles kan je isoleren maar het water in het drinktuitje bevriest snel. Het beste is om meerdere drinkflesjes te hebben.

Je kan ook een waterbakje gebruiken, deze kan je dan zo in het stro zetten dat het ook geïsoleerd wordt. Hoe dan ook, een aantal keren per dag en voor dat men naar bed gaat moet het drinkwater gecontroleerd worden.

Zorg dat het konijn voldoende te eten krijgt, warm blijven kost veel energie. Extra groenvoer (als het konijn dit al krijgt) zorgt voor extra vocht opname. Als het vriest geef dit dan vooral overdag, ’s avonds en ’s nachts zal het snel bevriezen en dat eten konijnen ook, en dat is niet goed.

Beweging

Konijnen die vrijwel niet de kans krijgen hun poten te strekken zouden eigenlijk een heel ruim hok tot hun beschikking moeten hebben. Ook al is het koud en staat er wind een konijn kan hier goed tegen, zolang het maar droog en tochtvrij is.

Konijnen en vuurwerk

Het gehoor van konijnen is veel beter dan het gehoor van een mens.
Begin al enkele dagen voor oud en nieuw met je knaagdier te laten wennen aan de situatie die je tijdens oud en nieuw wilt. Dit voorkomt extra stress en ook in de dagen voor de jaarwisseling zijn al knallen te horen.

Binnenkonijnen

1. Voor binnenkonijnen geldt dat ze het liefst in hun vertrouwde omgeving blijven. Zorg ook hier voor genoeg schuilplekken. Geef ze extra stro en zet desnoods wat kartonnen dozen neer waar ze in kunnen kruipen.

2. Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht, de radio of tv ook aan als je niet thuis bent.

3. Probeer u zo normaal mogelijk te gedragen rondom uw konijn. Wanneer u tekenen van stress vertoond, zal uw konijn daarop reageren. Ook wanneer u uw konijn bij u neemt of aait om te troosten, beloont u eigenlijk het angstige gedrag van uw konijn. Hierdoor zal de angst in toenemende mate opkomen bij de volgende keer dat uw konijn gestrest raakt. Daarom kunt u het beste dit gedrag negeren.

Buitenkonijnen

1. Laat de konijnen in hun eigen hok zitten en zet ze indien mogelijk in de schuur of garage. Dit is hun vertrouwde en veilige plek. Zo hebben ze geen last van de lichtflitsen en harde knallen worden wat gedempt. Een verdwaalde vuurpijl kan zo niet in het hok komen. Laat ze zeker niet loslopen.

2. Als het niet mogelijk is om de buitenkonijnen te verplaatsen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende schuilplekken hebben en dat er geen vuurwerk in het hok of in de ren kan komen door bijvoorbeeld een dikke deken op de ren te leggen. Let er wel op dat er voldoende verse zuurstof bij kan komen.

3. Let op: konijnen die op een balkon wonen kunnen soms extra last hebben van vuurwerk, omdat de knallen door de omringende gebouwen worden versterkt.

Hoe zie je of een konijn bang is?

Een bang konijn rent weg, vaak bewegen de poten zo snel om weg te komen dat ze over de grond slippen. Bange konijnen kruipen weg en/of maken zich zo plat en klein mogelijk, maar wel alert op de omgeving. Sommige konijnen zullen gaan stampen om eventuele soortgenoten te laten weten dat er gevaar is. Elk konijn kan de angst op een verschillende manier laten zien, afhankelijk van hoe zijn karakter is.

Wij wensen u en uw huisdier een fijne jaarwisseling!

Konijnen in de zomer

De zomer komt er weer aan en dat betekent, hopelijk, warm weer. Dat warme weer kan nog weleens voor problemen zorgen bij konijnen. De meeste konijnen leven het hele jaar door buiten, andere alleen zomers. Een aantal belangrijke punten waar u op moet letten als het konijn buiten woont zijn;

  • Plaats het hok (of ren) niet in de directe zon
  • Houdt met de stand van de zon rekening, gebruik zonodig een parasol
  • Zorg voor fris drinkwater elke dag (ververs met erg warm weer min. 2x per dag)
  • Zorg dat uw konijn niet op de tocht staat

Myiasis (madenziekte)

Waar kan uw konijn last van krijgen in de zomer?

Madenziekte wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg. Deze vliegen zoeken konijnen met vieze achterwerken, of konijnen die de lucht van diarree of urine bij zich hebben. Ze leggen eitjes in aangekoekte uitwerpselen of in de viesruikende vacht, meestal in de onderkant van de staart, maar ook tussen de achterpoten. Ook wondjes zijn gevaarlijk, daar worden ook eitjes in gelegd.

De maden die uit de eitjes komen vreten de huid aan en kruipen dan onder de huid van het konijn en richten ernorme schade aan. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig controleert dat;

  • Het dier schoon is rond de anus
  • Het dier geen diarree heeft of gewond is

Madenziekte is een onaangename en pijnlijke aandoening en levensgevaarlijk voor het konijn! Ga zo snel mogelijk naar uw dierenarts voor behandeling.

Indien er groene vliegen bij uw konijn rondhangen, controleer dan uw konijn en het hok een keer extra.

Oververhitting

Op zonnige dagen moet het konijn voldoende schaduw hebben want een konijn raakt snel oververhit en kan daardoor sterven. Ook van een slecht geventileerd hok, gebrek aan fris drinkwater, zwaarlijvigheid en overbevolking kunnen konijnen oververhit raken. Als uw konijn oververhit is, heeft het de volgende symptomen;

  • Een snelle ademhaling
  • Het dier kwijlt
  • Heeft een blauwe tong
  • Is suf

Houdt uw konijn bij oververhitting voorzichtig in een emmer koel water tot de verschijnselen verdwijnen en vergeet vooral niet de oorzaak weg te nemen.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen of over de verzorging van konijnen in het algemeen, neem dan gerust contact met ons op.

Vaccinatie

Wanneer en waarom moet ik mijn konijn laten vaccineren?

De gezondheid van uw konijn begint bij de basis. Met een goed onderkomen, de juiste voeding en tijdige vaccinatie voorkomt u al veel problemen.

Konijnen laten niet altijd direct zien dat ze ziek zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw konijn tijdig laat vaccineren tegen een aantal ziekten. Twee ziekten zijn vooral erg gevaarlijk voor uw konijn: Myxomatose en het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS). U kunt uw konijn gelukkig tegen deze zeer besmettelijke, dodelijke ziekten laten vaccineren. Hieronder vindt u een kort overzicht met informatie over deze nare aandoeningen.

Het is verstandig om uw konijn 1 keer per jaar te laten vaccineren tegen Myxomatose en VHS. Er wordt dan ook een algemene gezondheidscontrole door de dierenarts uitgevoerd.

Myxomatose

Uw konijn kan deze ziekte krijgen wanneer hij gebeten wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien. Ook direct contact tussen uw konijn en een konijn met Myxomatose, kan besmetting veroorzaken.

Symptomen:

  • Dikke bobbels in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus
  • Etterende oog- en neusuitvloeiing
  • Vastgeplakte oogleden

Hoe voorkomt u deze ziekte?

  • Zorg ervoor dat uw konijn niet gebeten kan worden door stekende insecten (bedek het hok bijvoorbeeld met een muskietennet) en behandel uw konijn tegen eventuele vlooien;
  • Laat de dierenarts uw konijn 1 keer per jaar tegen Myxomatose vaccineren. Het voorjaar is de meest geschikte tijd om met vaccineren te beginnen, dan komen de stekende insecten tevoorschijn.

Viraal Hemorrhagisch Syndroom

VHD is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1- en het RHD2-virus. 

Symptomen:

  • Stoppen met eten
  • Hoge koorts
  • Benauwdheid
  • Bloedingen
  • Zenuwstoornissen
  • Plotselinge dood

Hoe voorkomt u deze ziekte?

  • Plaats een gezond dier nooit bij een ziek dier
  • Geef geen voer dat in contact kan zijn geweest met besmette dieren
  • Laat de dierenarts uw konijn vaccineren tegen VHS1 en VHS2
Terug naar Huisdieradvies