Dit jaargetijde brengt weer andere risico’s met zich mee dan in de lente/zomer.
Als het mooi weer is zijn wij zelf ook vaker in de tuin te vinden, waardoor controle en contact met uw konijn(en) vanzelfsprekend is.
Echter wanneer het kouder en natter wordt blijven we lekker bij de kachel binnen en beperken we onze bezoekjes alleen tot het geven van eten of het schoonmaken van het hok. Vooral konijnen die alleen zijn vereenzamen in de winter.
Het is belangrijk dat de eigenaar ook in deze periode veel aandacht besteed aan het welzijn van het konijn.
Huisvesting
Hieronder enkele tips om het contact, zeker in deze tijd van het jaar, met uw konijn(en) te handhaven en waar u op moet letten wat betreft huisvesting.
Ten eerste kunnen konijnen goed tegen de kou, ook als het vriest of sneeuwt, tot wel ca. -10 graden. Hier tegenover staat wel dat ze goed beschermd moeten worden tegen deze kou en vooral tocht. Dit is waar konijnen slecht tegen kunnen. Zorg altijd dat het verblijf van het hok uit de wind staat en voor konijnen die los in de tuin lopen een schuilplaats waar ze droog en veilig kunnen nestelen.
Tips
Een buitenhok moet gesitueerd zijn op een beschutte, windstille plaats. Desnoods kan er voor de nacht een juten zak voor de opening worden opgehangen, of er kan plexiglas voor gedaan worden. Zorg er wel voor dat er een kier voor frisse lucht is. Een geschikt buitenhok moet altijd van de grond af staan en goed geïsoleerd zijn. Het dak van het hok moet een flink stuk oversteken, om inregenen te voorkomen. Een nachthok is een must.
Om het konijn warm te houden, is het ook aan te raden extra stro (liever geen zaagsel) te geven. Hier kan het konijn in wegkruipen als het te koud wordt. Zorg ervoor dat het hok ten aller tijde droog is.
Water en voedsel
Als het vriest zal het drinkwater voortdurend bevriezen. Gooi geen zout of suiker door het drinkwater, dit is slecht voor de blindedarmflora! Het beste is lauw water.
Geeft dit op vaste tijden, op een gegeven moment heeft het konijn door wanneer hij kan drinken. Zodoende krijgt het konijn voldoende vocht binnen voordat het water weer bevroren is. Je kan het flesje isoleren met bijvoorbeeld een sok, maar pas op; de fles kan je isoleren maar het water in het drinktuitje bevriest snel. Het beste is om meerdere drinkflesjes te hebben.
Je kan ook een waterbakje gebruiken, deze kan je dan zo in het stro zetten dat het ook geïsoleerd wordt. Hoe dan ook, een aantal keren per dag en voor dat men naar bed gaat moet het drinkwater gecontroleerd worden.
Zorg dat het konijn voldoende te eten krijgt, warm blijven kost veel energie. Extra groenvoer (als het konijn dit al krijgt) zorgt voor extra vocht opname. Als het vriest geef dit dan vooral overdag, ’s avonds en ’s nachts zal het snel bevriezen en dat eten konijnen ook, en dat is niet goed.
Beweging
Konijnen die vrijwel niet de kans krijgen hun poten te strekken zouden eigenlijk een heel ruim hok tot hun beschikking moeten hebben. Ook al is het koud en staat er wind een konijn kan hier goed tegen, zolang het maar droog en tochtvrij is.