Tekenziektes bij honden: waar u op moet letten
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de gevaren van ziektes die door teken kunnen worden overgedragen. Zo is inmiddels wel bekend dat ook dieren de ziekte van Lyme kunnen krijgen. Maar er zijn nog andere aandoeningen die je dier door een besmette teek kan oplopen. Daarom zetten we een aantal van deze ziektes én de bijbehorende symptomen op een rij.
Ziekteverwekkers en teken
Er zijn verschillende pathogenen (ziekteverwekkers van biologische oorsprong) die worden overgedragen door teken en vervolgens bij de gastheer ziektes veroorzaken. Denk hierbij aan verschillende soorten bacteriën, virussen en protozoa (een groep eencellige micro-organismen).
Iedere individuele teek kan verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen. Dieren kunnen dan ook met meer dan één pathogeen besmet worden, wat natuurlijk de diagnose en behandeling een stuk moeilijker maakt.
Zoals de meeste infecties die gebruik maken van een tussengastheer (in dit geval de teek) kunnen de symptomen vaag en aspecifiek (chronische klachten waarbij het gissen is naar de medische oorzaak) zijn.
In Nederland bevindt zich de hoogste concentratie besmette teken rondom de Veluwe. Maar ook in andere bos-, duin- en heidegebieden worden besmette teken aangetroffen.
Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd nadat deze zich heeft vastgebeten, wordt het risico op overdragen van ziektes verkleind, maar is nog steeds aanwezig.
Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt ook wel borreliose genoemd, omdat het wordt overgedragen door de Borrelia-bacterie. Het wordt overgedragen door de schapenteek (Ixodes ricinus) en de hertenteek (Ixodes scapularis) en is vernoemd naar het dorpje Lyme in Connecticut, waar in 1975 een epidemie van deze ziekte uitbrak.
Het verloop van de ziekte van Lyme is erg grillig. Er worden verschillende stadia onderscheiden die bij mensen beginnen met de bekende rode kring. Het blijkt echter dat de ziekte niet altijd keurig deze stadia volgt en bij dieren zijn deze stadia zelfs nog minder goed te onderscheiden.
De meest bekende symptomen zijn:
- Gewrichtsontstekingen. Dit veroorzaakt een plotselinge kreupelheid die zo’n 4 dagen duurt. De locatie waar het dier kreupelt kan wisselen.
- Koorts
- Verminderde eetlust
- Uitdroging
- Sloomheid, niet willen bewegen
- Gezwollen lymfeklieren
- Aantasting van de nieren
Teken-encefalitisvirus
Dit virus is nieuw in Nederland.
Teken-encefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die wordt veroorzaakt door het TBE-virus. Het virus wordt overgebracht door tekenbeten. Tot voor kort kwam het virus alleen in het buitenland voor, maar in het voorjaar van 2016 kwamen er aanwijzingen dat in Nederland reeën besmet zijn geweest met het virus en is het virus ook bij teken aangetoond in Nederland, op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn enkele patiënten die het virus in deze gebieden in Nederland hebben opgelopen.
De symptomen zijn:
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Veranderingen in gedrag (agressiviteit, angstigheid, apathie)
- Verminderde eetlust
- Motorische stoornissen (verminderde proprioceptie, stijfheid)
- De symptomen verdwijnen na een bepaalde tijd. Hierna kan juist een hersenvliesontsteking ontstaan.
De volgende aandoeningen zijn de zogenoemde Middellandse Zee-aandoeningen. Ook leishmania valt hieronder, dit wordt overgedragen door de zandvlieg en wordt hier dus niet verder besproken. Vooral bij honden uit het buitenland zoals Spanje, Griekenland en Roemenië is het goed hierop bedacht te zijn. Een goede stichting test de honden, maar de symptomen kunnen zich toch jaren later nog openbaren.
Babesiose
Babesiose wordt overgedragen door de teek Dermacentor Reticularis. Deze teek wordt door de zachte winters nu ook in Nederland gesignaleerd.
Een van de meest opvallende symptomen is het rood kleuren van de urine. Dit komt door het kapot gaan van de rode bloedcellen. Babesiose wordt veroorzaakt door de protozo Babesia canis die zich nestelt en voortplant in de rode bloedcellen.
Andere klachten kunnen zijn:
- Verdikking en ontsteking van de huid
- Koorts
- Slechte eetlust
- Braken
Babesiose krijgt als het behandeld wordt een chronisch verloop. Helaas zijn de klachten die hiermee gepaard gaan meestal nog zo serieus dat vaak alsnog op euthanasie wordt overgegaan. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, zweren, bloedarmoede en een verhoogde hartslag.
Bestrijding
Het is nu noodzakelijk geworden om uw hond en kat het hele tekenseizoen goed te beschermen tegen teken, dus niet alleen als u op vakantie naar het buitenland gaat! Er zijn verschillende middelen die uw hond kunnen beschermen zoals Nexgard (tablet, werkt 1 maand tegen vlooien én teken, niet tegen de Zandvlieg!!), de tekenband (Scalibor, werkt tegen teken én de zandvlieg, werkt 6 maanden) of pipetten (Bravecto, 1 pipet in de 3 maanden) in de nek. Daarnaast is het belangrijk om uw hond minimaal 1 keer per dag goed op teken te controleren. Er bestaat namelijk geen enkel middel die 100% voorkomt dat uw hond wordt gebeten door de teek. Indien u toch een teek vindt verwijder hem dan met een tekenpincet, u kunt daarna de plek ontsmetten met wat Betadine jodium.
Als u nog vragen heeft, neem contact met ons op!